24 augustus 2020

Zo lang ik me kan herinneren ben ik bezig geweest met mijn gewicht. Dat begon al op de basisschool. Als ik foto’s terug zie van mijn tienerjaren viel het best mee, maar dat heb ik nooit zo ervaren. Toen ik halverwege twintig was werd ik steeds zwaarder. Ik heb onnoemlijk veel pogingen gedaan om af te vallen. Allerlei diëten heb ik de revue laten passeren, allen met wisselend succes, maar altijd met als uiteindelijke resultaat dat ik weer aan kwam en nog zwaarder werd dan ik al was. Ik had fysiek ook allerlei klachten, zoals rugpijn. Ik kon niet een hele dag winkelen bijvoorbeeld, dan was ik echt kapot! Ik kon daarmee ook niet de moeder zijn die ik graag wou zijn.

Drie jaar geleden was ik er zo zat van, dat ik mezelf de keuze gaf: of ik ga kijken of ik in aanmerking kom voor een maagverkleining, of ik ga aan de slag met een personal trainer. Aangezien wat mij betreft een maagverkleining toch echt wel een allerlaatste redmiddel is, koos ik ervoor om met een personal trainer aan de slag te gaan. Ik was op dat moment al een paar kilo kwijt door toch weer een dieet te proberen. Op het zwaarste punt was ik 117 kilo. Toen ik begon te trainen was ik 110 kilo.

Door de combinatie van het sporten en het aanpassen van mijn voeding viel ik toen vrij snel af. Eigenlijk ben ik in 2 jaar tijd ongeveer 35 kilo afgevallen. Ik heb daarna een kleine terugval gehad, en ben weer ongeveer 10 kilo gegroeid. Ik viel toch weer wat terug in oude eetgewoonten, doordat ik wat minder lekker in mijn vel zat.

Begin dit jaar was ik daarom ongeveer 92 kilo en ben ik met Etien aan de slag gegaan. Ik begon met 3 keer personal training per week. Etien heeft met mij nieuwe doelen gesteld en opnieuw naar mijn voeding gekeken. Daarnaast ben ik ook mee gaan doen met een aantal groepslessen. Ik train nu ongeveer 6 keer per week. En het resultaat mag er zijn. Ik ben op dit moment ongeveer 80 kilo, dus in totaal 37 kilo kwijt. Nog een paar kilo en dan ben ik op mijn streefgewicht van 75 kilo. Ik heb veel spieren opgebouwd, dus het zijn niet alleen kilo’s in vet die ik kwijt ben. Mijn lichaam wordt ook mooier gevormd. En ik ben fitter dan ooit!

Etien haalt echt het uiterste uit me met zijn trainingen. Op fysiek vlak weet hij als geen ander me over mijn grenzen te trekken, zodat ik steeds fitter en sterker wordt. Daarnaast is hij ook altijd bezig met het mentale stuk van het afvallen, waardoor ik ben gaan inzien hoe ik het beste met mijn voeding om kan gaan. En hij geeft me steeds de kracht om door te gaan met het proces.

Ik hoor wel eens, pas maar op dat het geen verslaving wordt. Maar ik zou niet weten waarom ik daarvoor moet oppassen. Het is heel fijn om zo met mijn gezondheid bezig te zijn. Ik kan alles weer doen wat ik wil doen, al mijn fysieke klachten zijn verdwenen doordat mijn lichaam zoveel sterker is geworden. Winkelen is weer een feestje, ik kan alles aan wat ik zou willen, zo fijn! En het belangrijkste is dat ik de moeder kan zijn die ik graag wil zijn. Ik ben onlangs nog met ze naar een klimbos geweest en heb samen met ze geklommen. Dit had ik mij vroeger niet voor kunnen stellen! En daarnaast ben ik natuurlijk nu een goed voorbeeld voor mijn dochters.

Ik weet dat ik de rest van mijn leven op moet blijven passen met mijn voeding, het blijft voor mij een valkuil. Maar ik merk ook dat het echt een manier van leven begint te worden. En natuurlijk mag ik ook af en toe wel wat lekkers, zeker als ik straks op mijn streefgewicht ben. Ik geniet van mijn leven, meer dan toen ik alles at wat ik lekker vond! Een gezond lichaam is zo belangrijk, daar geef ik graag dat wijntje voor op!